Březen 2015

Protoceratops

9. března 2015 v 10:16 Popisky Dinosaurů
Protoceratops, "prvotní rohatá tvář", byl poměrně malý, býložravý, ceratopsidní dinosaurus, obývající neúrodnou poušť Gobi v Mongolsku v geologickém období Křída. Kromě jeho koster, bylo objeveno i mnoho fosilizovaných hnízd i s vejci. Mohl být až 2, 4 metrů dlouhý. Byl velmi častým živočichem a někteří paleontologové mu přezdívají "ovce doby křídové". Dle některých odborníků mohl dokonce šplhat na stromy. Živil se rostlinnou stravou. Popsán byl paleontology Grangerem a Gregorym v roce 1923. Vystupoval například v dokumentech Planeta dinosaurů, Armagedon zvířecí říše či Vraždíci stroje: Pravda o dinosaurech zabijácích.

Heterodontosaurus

8. března 2015 v 16:42 | mojeznamkyavatar |  Popisky Dinosaurů
Heterodontosaurus, "různozubý ještěr", byl menší, všežravý dinosaurus, obývající oblasti dnešní Jhoafrické republiky a Lesotha v geologické periodě Jura. Ačkoliv byl malý, měl mohutnější tělo a delší přední končetiny se silným drápem, pomocí kterého mohl ze země vyhrabávat kořínky. V tlamě měl tři typy zubů - řezáky (v přední části horní čelisti), ostré tesáky a silné stoličky (oba v zadní části čelisti). V přední části dolní čelisti měl umístěn rohovinový zobák. Tesáky měli však pravděpodobně jenom samci. Heterodontosaurus byl popsán paleontology Cromptomem a Charigem v roce 1962.

Velbloud dvouhrbý

7. března 2015 v 16:33 | mojeznamkyavatar |  Zvířata současné doby
Výskyt: Střední Asie (Kazachstán, Mongolsko, Čína). Byl sice zdomácněn, ale na jiný kontinent kromě Asie se nedostal.
Bionomické jméno: Camelus bactrianus/Velbloud dvouhrbý. V českém jazyce též znám jako "drabař".
Popis: Oproti svým příbuzným, velbloudům jednohrbým (či "dromedárům), jsou mohutnější a silnější. Jejich váha může přesáhnout i 670 kg. Drabaři se ve volné přírodě sdružují do stád, která čítají až 30 kusů. Dokáží přečkat dlouhé období bez vody - vodu zadržují v žaludkové vystélce. Jejich metabolismus překoná až 20 % úbytek tekutin v těle. Živí se rostlinami, bylinami i trnitými keři. Samice jsou březí 13 měsíců a rodí pouze jedno mládě. Mohou dosáhnout rychlosti až 20 km/h. Jsou považováni za kriticky ohrožené. Ve volné přírodě žije jenom několik stovek těchto živočichů. V domácích chovech jich ale žije až 1,5 milionů.
Zoologické zahrady v ČR a SR, které je chovají: ZOO Zlín - Lešná, ZOO Praha, ZOO Bratislava,...