Orangutan

29. září 2014 v 7:22 | mojeznamkyavatar |  Zvířata současné doby
Výskyt: Indonesie (ostrovy Borneo a Sumatra). Kdysi orangutani obývali i další oblasti jižní Asie (např. Thajsko, Malajsii, Barmu) ale díky kácení tropických deštných lesů byli v těchto krajích vyhubeni.
Bionomické jméno: Pongo pygmaeus/Orangutan bornejský, Pongo Abelli/Orangutan sumatérský
Popis: Orangutan, v překladu "lesní muž", je velký lidoop, obývající ostrovy Borneo a Sumatru. Samci mohou dosahovat váhy až 90 kg. Mají velice dlouhé ruce, díky kterým jim nečiní problém šplhání v korunách stromů. Jejich srst je oranžová až hnědá. Samice s mláďaty žijí společně v tlupách. Samci žijí samotářským životem a toulají se indonéskou džunglí. Orangutani se živí ovocem, rostlinami, hmyzem nebo výhonky. Nejraději však mají mango, typickou tropickou plodinu. Jsou to velice mírumilovná a také učenlivá zvířata. Mohou se dožít až 40 let.
Zoologické zahrady v ČR a SR, které je chovají: ZOO Praha, ZOO Liberec, ZOO Bojnice
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 HAAS HAAS | Web | 29. září 2014 v 14:41 | Reagovat

Super, doufám, že nevymřou...

2 blogplateosaurus blogplateosaurus | Web | 29. září 2014 v 14:44 | Reagovat

Pěkný popis, také doufám, že nevymřou.

3 dinosaurss dinosaurss | Web | 29. září 2014 v 17:06 | Reagovat

Jsou to velmi zajímavý tvorové!

[1]:

[2]:
Jsem téhož názoru..

4 HAAS HAAS | Web | 29. září 2014 v 18:56 | Reagovat

[3]: Ale je zase pravda, že existuje spousta projektů na jejich záchranu, takže tak černě bych to s nimi neviděl. Problém bude spíš u jiných zvířat, jako jsou latimérie.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama